Mile Ćulibrk Svet24.si

Umrl izbrisani kralj pleskavic, velik prijatelj ...

Taylor Swift Svet24.si

Nov album Taylor Swift – 31 pesmi, vsaka s ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Afera Dars: poslanca NSi na policiji preverjala, ...

cernivceva 6a PL Reporter.si

Milijon in pol evrov vredne hiše gradbenega ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

renato-stražar Njena.si

Pred koncem serije Skrito v raju vas čaka še ena...

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Danes

Četrtek
Dež

3° / 10°

Petek
Delno oblačno

1° / 15°

Sobota
Rahel dež

5° / 18°

Nedelja
Pretežno oblačno

7° / 21°

Ponedeljek
Delno oblačno

8° / 25°

Torek
Pretežno jasno

9° / 26°

Do cvetoče oaze na balkonu
Visok krvni tlak – tihi ubijalec
Poletno vzdušje
Skupina MOL v uporabo predala največjo tovarno zelenega vodika v regiji
Baby Center pridobil pečat Izbrana otroška trgovina leta 2024
Igriva eleganca in malčkom prijazna svečana oblačila
Do cvetoče oaze na balkonu
Visok krvni tlak – tihi ubijalec
Poletno vzdušje
Skupina MOL v uporabo predala največjo tovarno zelenega vodika v regiji
Baby Center pridobil pečat Izbrana otroška trgovina leta 2024
Igriva eleganca in malčkom prijazna svečana oblačila
Novice
k.e.

Glasovanje že poteka

Glasovanje že poteka
SMS sporočila na številko 030 400 444
Consulta

Kategorija 1. Kandidati za naziv Prostovoljec zasavske regije 2022 (kandidati so predstavljeni po občinah in abecednem vrstnem redu)

Andrej Ferk, Hrastnik (pošljite KAN1 na 030 400 444)
Andrej Ferk je že 34 let član Prostovoljnega gasilskega društva Hrastnik in predan svojemu poslanstvu, to je nuditi pomoč ljudem v nesreči, stiski, in razsodno razmišljati v primeru odločitev. Kljub zaposlitvi v gasilski organizaciji, kjer je poklicno opravljal naloge dežurnega gasilca od leta 1995 do upokojitve v letu 2021, je bila zaposlitev samo del obveznosti, ki jih opravlja vsak zaposleni. Glavnino svojega dela pa je opravil kot prostovoljec, saj je v tem obdobju opravljal številne funkcije, ki se nanašajo na delovanje društva in gasilske zveze. Kot predsednik PGD Hrastnik je poskrbel za obnovo in energetsko sanacijo gasilskega doma, aktivno pa sodeluje tudi pri dogovorih za postavitev novega gasilskega doma. Poleg organizacijskega dela je vseskozi tudi član operativne enote, kjer je opravil številna usposabljanja v okviru GZ, regije in Učnih centrih ZiR V Sloveniji. Pomembno pa je tudi omeniti, da vseskozi skrbi za stike s pobratenimi društvi PGD Velenje in PGD Mala Polana. Težko je v tekstu napisati vse, kar je Andrej v svojem dosedanjem delu opravil, prav tako je težko s številko oz. besedo napisati število opravljenih prostovoljnih ur, ki jih je opravil za dobrobit gasilstva, krajanov, občine,.. Vse te ure so nekje zapisane, vendar vsi, ki ga poznamo vemo, da je bil to njegov način življenja, da je bilo veliko odrekanja in da je opravljeno delo zahtevalo veliko prostega časa, kar ni merljivo z urami. Poleg aktivnosti v gasilski organizaciji je bil pred leti tudi zelo aktiven predsednik KS Podkraj.

Jerica Laznik, Hrastnik (pošljite KAN2 na 030 400 444)
Jerica Laznik na področju prostovoljstva deluje že vrsto let. Že več kot 5 let je aktivna in gonilna sila pri projektu Starejši za starejše. V okviru projekta skupaj z drugimi prostovoljci skrbi za starejše občane na področju Hrastnika in sicer po 6 Krajevnih skupnostih. V času korone je Jerica izkazala izjemen čut do ljudi, ki so bili zaprti v svojih domovih. Tesno sodeluje z Občino Hrastnik, pri kateri je tudi članica Sveta za invalide, predsednica KS Rudnik, s Centrom za socialno delo- enota Hrastnik in Rdečim križem. Z vsem tem delom, ki ga opravlja DU Hrastnik meni, da si zasluži naziv Prostovoljec zasavske regije.

Brigita Rozina, Litija (pošljite KAN3 na 030 400 444)
Brigita Rozina je vsestranska prostovoljka, ki deluje na različnih področjih. V okviru Univerze za 3. življenjsko obdobje izvaja projekte, ki osveščajo posameznike o pomembnosti zdravega načina življenja in pomembnosti prostovoljstva. Že od samega začetka, od leta 2017, je vključena kot prostovoljka v brezplačne prevoze starejših skupaj z Zavodom Sopotniki in Občinama Litija in Šmartno pri Litiji. Vsako leto sodeluje v akciji Manj svečk za manj grobov. Tako je v letu 2022 v okviru svojega prostovoljnega dela in ob sodelovanju drugih članic Društva U3, podala pobudo za izvedbo poslikav savskih prodnikov, ki so bili namenjeni prav tej akciji. Vsako leto v okviru akcije Rožnati oktober sodeluje s svojimi pletenimi izdelki pri okraševanju dreves. Sodeluje z OŠ Gradec pri izvajanju izven šolskih dejavnosti in osnovnošolce uči veščin kvačkanja. Sodelovala je tudi v akciji Slovenija kvačka.

Bogdan Žibert, Trbovlje (pošljite KAN4 na 030 400 444)
Bogdan Žibert je prostovoljec Rdečega križa Trbovlje več kot desetletje. Je deloven in izjemno iznajdljiv, zato je bil v začetku naše skupne poti pleskar, gradbenik, vodovodar,… skratka, prelevil se je v obrtnika, ki smo v tistem trenutku potrebovali. Pomagal nam je vzpostaviti primerne skladiščne prostore. V letih, ki so sledila, je prostore večkrat prebelil, predelal, popravljal vrata, okna, menjal ključavnice in podobno. A ker smo ugotovili, da je človek, na katerega se lahko zanesemo, smo ga vključili tudi v druge aktivnosti. Razdeljevanje viškov hrane je bila le ena od njih. Bogo je prostovoljec, ki najbolj pozna naše prostore, pravzaprav bi lahko rekli, da pozna vsak milimeter hodnika, ki vodi do našega skladišča. V zadnjih letih je sodeloval pri čisto vseh dostavah hrane. Je človek, ki ne sili v ospredje, deluje »v ozadju«, in kar je prav tako pomembno – vedno, ko ga rabimo, nam je na razpolago. Bogdanu smo za njegov trud in doprinos k našemu delu izjemno hvaležni in verjamemo, da si zasluži, da postane naj prostovoljec.

Franc Pavli, Trbovlje (pošljite KAN5 na 030 400 444)
Franci Pavli že dolga leta kot predsednik župnijske Karitas Sv. Martin Trbovlje vodi skupino prostovoljcev, ki delujejo na področju karitativne dejavnosti in na različne načine pomagajo someščanom v njihovih stiskah: tako materialno (razdeljevanje hrane, plačilo položnic,...), kot tudi negmotno (obiski osamljenih, pogovor,...). Glede na to, da je v zadnjih letih vsak dopoldan po več ur v prostorih župnijske Karitas, bi lahko rekli, da opravi vsaj 20 prostovoljskih ur tedensko, kar pomeni preko 1000 prostovoljskih ur letno. Kot predsednik župnijske Karitas si prizadeva tudi za nove sodelavke in sodelavce in na ta način širi vrednote prostovoljstva.

Maja Oprešnik, Trbovlje (pošljite KAN6 na 030 400 444)
Maja Oprešnik je prostovoljka Društva prijateljev mladine Trbovlje že od 15. leta starosti, ena tistih mladih zagnanih oseb, ki je res velik vzgled vsem mladim prostovoljcem. Ogromno časa namenja prostovoljnemu delu. Obožuje otroke in otroci njo. Tako celo poletje potrpežljivo skrbi za prostočasne dejavnosti otrok in jim vedno nameni nasmeh, prijazno besedo, objem in občutek varnosti. Pa tudi v času študija je nič ne ustavi, da ne bi našla časa za naše najmlajše - med tednom pridno študira v Kopru, vsak vikend med študijskim letom pa od petka popoldan do nedelje skrbi, da je iz DPMjevskih prostorov slišati veselje, petje in razigranost otrok. Ob pravljičnem decembru se spremeni v čisto pravo snežno kraljico in pričara čarobnost praznikov vsem otrokom, na vseh prireditvah pa je tista, ki ustvarja poslikave na otroške obraze. V letu 2022 je opravila 1.780 prostovoljnih ur, pa še zdaleč niso vse zabeležene. Z veliko mero inovativnosti ter veselja do prostovoljnega dela z društvom kot članica kluba prostovoljcev aktivno, brez premora, sodeluje že 6. leto. Prostovoljci kot je Maja, ki pokažejo veliko pripadnost delu z otroki in za otroke ter se zavedajo pomena prostovoljnega dela, so nadvse pomembni pri izvajanju programa Društva prijateljev mladine Trbovlje in veseli smo, da Maja vidi smisel v delu naše organizacije in ponosni, da je del naše ekipe.

Ramiz Džanković, Trbovlje (pošljite KAN7 na 030 400 444)
Ramiz Džanković vodi Območno skladišče banke hrane v Trbovljah in že vrsto let pomaga socialno šibkejšim družinam in posameznikom iz Zasavja. V letu 2022 je ljudem v stiski na območju Zasavja razdelil dobrih 20.000 kg hrane, med prejemniki je bilo skupno 124 oseb. Pomaga pri prevozih donacij iz različnih krajev po Sloveniji do glavnega skladišča organizacije SIBAHE v Polzeli, ter vestno skrbi prevoz donacij iz skladišča v Polzeli do trboveljskega skladišča. Odgovorno skrbi, da so zaloge hrane v skladišču v Trbovljah redno dopolnjene in na voljo ljudem v stiski. Prav tako dvakrat tedensko skrbi za prevzem presežne hrane iz trgovine Lidl, tako da je v teh terminih na voljo tudi nekaj zelenjave, sadja, in pekovskih izdelkov. V letu 2022 je opravil vsaj 520 ur prostovoljnega dela. Pri izvajanju svojih dejavnosti pa redno vključuje tudi ostale prostovoljce.

Alojzij Klančišar, Zagorje ob Savi (pošljite KAN8 na 030 400 444)
Alojzij Klančišar deluje v več nevladnih organizacijah, med drugim je predsednik PVD Sever Zasavje, predsednik Kinološkega društva Zagorje, deluje v projektu Občine Zagorje ob Savi z nazivom Sopotniki, je član sveta KS Kisovec Loke kjer deluje kot predstavnik kraja Čolnišče in podpredsednik Društva za varstvo voda in okolja Čolnišče. Večino svojega prostega časa kot prostovoljec preživi v društvih katerih član je. Marljivo izpolnjuje aktivnosti, določene v programih dela, aktiven je na humanitarnem področju, saj kot vodnik reševalnega psa pomaga pri iskanju pogrešanih oseb, izvaja usposabljanja lastnikov, vodnikov in reševalnih psov za iskanje. Kot veteran svoje spomine in izkušnje iz obdobja osamosvajanja Slovenije deli s šolarji, kot vodnik reševalnega psa pa jih seznanja s pravilnim načinom ravnanja s psi. S psi obiskuje tudi stanovalce v domovih za starejše in jim tako lepša dneve. V sodelovanju z Rdečim križem organizira različne prireditve za pomoč pomoči potrebnim. Njegovih ur delovanja na področju prostovoljstva se praktično niti ne da izračunati, saj gredo letno v stotine ali celo tisoče ur.

Blaž Pižmoht, Zagorje ob Savi (pošljite KAN9 na 030 400 444)
Blaž Pižmoht je prostovoljec že od otroštva. Njegova pot se je začela, ko se je včlanil v Prostovoljsko gasilsko društvo Podkum, kjer je še danes zelo aktiven. Nato se je včlanil k Športnem društvu Podkum, kasneje pa je postal tudi član Kulturnega društva Podkum, kjer je aktiven v dramski in pevski sekciji. Ob vsem tem pa je aktiven tudi v domači župniji. Kot gasilec skrbi za varnost krajanov in krajank, pomaga pri vajah najmlajših gasilcev, kot športnik za gibanje, na kulturnem področju pa za sprostitev ob smehu in glasbi. Delo prostovoljca opravlja s srcem, vestno in odgovornostjo ter vedno usliši vsaki prošnji za pomoč.

Kategorija 2: Kandidati za naziv Prostovoljska organizacija zasavske regije 2022 (kandidati so predstavljeni po abecednem vrstnem redu)

RKS – Območno združenje Trbovlje (pošljite ORG1 na 030 400 444)
RKS - Območno združenje Trbovlje v naši občini dobro poznana, zaupanja vredna organizacija, katere glavne dejavnosti so socialna dejavnost, krvodajalstvo in prva pomoč. V okviru trboveljskega Rdečega križa na različnih področjih sodeluje 50 stalnih prostovoljcev, ter še vsaj 20 takšnih, ki priskočijo na pomoč ob občasnih akcijah. V letu 2022 so opravili več kot 5000 ur prostovoljnega dela. V trboveljskem Rdečem križu sodelujejo izjemno predani, sočutni in pridni prostovoljci, ki si vzamejo čas za človeka v stiski, naj bo to z razdeljevanjem materialne pomoči, pomočjo v izrednih situacijah ali s pogovorom, ki ga mnogi v težkih trenutkih najbolj potrebujejo. Poskrbijo tudi za letovanje otrok in starostnikov, pomagajo pri nakupu šolskih potrebščin in novoletni obdaritvi otrok, lani pa so v razdeljevalnici donirane hrane Menažka, razdelili skoraj 30 ton donirane hrane. Ob tem se lahko pohvalijo tudi z res aktivno ekipo prostovoljcev bolničarjev, ki veščine prve pomoči predaja mlajšim generacijam, pomagajo civilni zaščiti, na prireditvah itd. Verjamejo, da lahko s skupnimi močmi naredimo več za naše občane, zato so tudi pomemben veznik med nevladnimi organizacijami v naši občini, kar pa je še posebej pohvale vredno.

Zasavska ljudska univerza (pošljite ORG2 na 030 400 444)
Zasavska ljudska univerza (ZLU) s kulturo vseživljenjskega učenja že več kot 62 let spreminjamo življenja ljudi vseh starostnih skupin na bolje. Spodbujamo večgeneracijsko sodelovanje in skrbimo za socialno vključevanje ranljivih skupin. S spodbujanjem prostovoljstva smo začeli v letu 2017, ko je se je začel projekt VGC Zasavje in s to prakso vztrajno nadaljujemo. Naša ekipa prostovoljcev trenutno sestoji iz 19 aktivnih prostovoljcev in še nekaj prostovoljcev, ki se nam pridružijo ob posebnih priložnostih. Skupaj prispevajo nešteto ur svojega časa in energije za različne namene. V obdobju med 2019 in 2021 je v projektu VGC Zasavje sodelovalo 39 prostovoljcev, ki so skupaj opravili 3.000 ur prostovoljnega dela. Večina prostovoljcev sodeluje že od začetka izvajanja projekta, vključujemo tudi prostovoljce iz tujine v okviru programov Erasmus+ Evropska solidarnostna enota. Tu moramo še posebej omeniti dva projekta: Verižni eksperiment in Most do večkulturnega učenja in ustvarjanja. To sta projekta, ki brez pomoči prostovoljcev ne bi mogla biti izvedena. Oba temeljita na prenosu znanja in spretnosti starejših na mlajše generacije. Trenutno naši prostovoljci sodelujejo kot pomoč pri različnih aktivnostih in projektih. Med drugim so to: projekt Večgeneracijski center Zasavje, operacija VGC ZLU, Dvig digitalnih kompetenc (digi.komp), Kapital mladih, Tedni vseživljenjskega učenja. Poleg naših prizadevanj v skupnosti, si prizadevamo tudi za to, da bi bila izkušnja naših prostovoljcev kar se da izpolnjujoča in prijetna za vse udeležence. Prostovoljcem ponujamo različne priložnosti za sodelovanje in poskrbimo, da jim zagotovimo potrebne vire in podporo, da so v svojih vlogah kar se da uspešni. V okviru Združenja izobraževalnih in svetovalnih središč Slovenije starejšim prostovoljcem ponujamo mobilnost po državi in tudi zunaj meja naše države.

Kategorija 3: Kandidati za naziv Prostovoljski projekt zasavske regije 2022 (kandidati so predstavljeni po abecednem vrstnem redu)

Prostofer, Zavod Zlata mreža, Občina Trbovlje, OZRK Trbovlje, DPM Trbovlje in ZŠAM Trbovlje (pošljite PROJ1 na 030 400 444)
V Trbovljah je pred enim letom zaživel projekt Prostofer, ki nudi brezplačne prevoze starejšim in jim omogoča lažji dostop do zdravnika ter olajša vsakodnevne opravke. Z vzpostavitvijo sistema brezplačnih prevozov je Občina Trbovlje želela pomagati starejšim, ki ne vozijo sami, imajo nižje mesečne prihodke oziroma slabšo povezavo z javnim prevozom. S Prostoferjem so jim lahko omogočili lažjo dostopnost do zdravniške oskrbe, brezplačne prevoze do javnih ustanov, trgovinskih središč itn. V prvem letu se je izkazalo, da je bil projekt res zaželen in potreben, saj so prostovoljci Prostoferji (prostovoljci - občani Občine Trbovlje) prevozili že nekaj manj kot 18.000 kilometrov in opravili 321 prevozov, kar je za prvo leto res veliko. Trud, sodelovanje in dobra volja so ključni, da je projekt zaživel in bil med starejšimi lepo sprejet. Res uspešen projekt, kjer se je pokazala solidarnost in moč medsebojnega sodelovanja Občine Trbovlje, OZRK, DPM in ZŠAM Trbovlje.

Sopotniki, Zavod Sopotniki in Občina Litija (pošljite PROJ2 na 030 400 444)
Občina Litija je skupaj z Občino Šmartno pri Litiji vključena v projekt brezplačnih prevozov za starejše. Namen skupnega projekta obeh občin in Zavoda Sopotniki je pomoč starostnikom pri vključevanju v aktivno družbeno življenje, predvsem pa nuditi vsakodnevno pomoč pri opravkih do zdravnika ali v trgovino in hkrati nuditi spremstvo. Vožnje izvajajo prostovoljci, ki želijo nekaj svojega časa prostovoljno nameniti medgeneracijskemu sodelovanju in povezovanju. 15 prostovoljcev obeh občin omogoča brezplačne prevoze že preko 320 uporabnikom - starejšim občankam in občanom obeh občin in jim tako lajša stiske in lepša življenje. Sopotniki omogočamo aktivno, vključeno in kakovostno življenje starostnikov na način, da se s strani družbe počutijo vključene in zaželene. Ustvarjamo socialne povezave in prijetne izkušnje starostnikom. Na Občini Litija smo izjemno ponosni, da smo lahko del te zgodbe.

Sopotniki, Zavod Sopotniki, Občina Zagorje ob Savi in OZRK Zagorje ob Savi (pošljite PROJ3 na 030 400 444)
Projekt Sopotniki – brezplačni prevozi za starejše pomaga starostnikom pri vključevanju v aktivno družbeno življenje. Z medgeneracijskim sodelovanjem preprečuje ali prekinja izoliranost in osamljenost starejših prebivalcev iz predvsem manjših, odročnejših krajev, ki zaradi oddaljenosti, odsotnosti avta ali slabih prometnih povezav skoraj ne zapuščajo doma. Z brezplačnimi prevozi starostnikom omogočajo, da se udeležujejo kulturnih dogodkov, obiskujejo svoje prijatelje, gredo k zdravniku, v trgovino ipd. Tako lahko ne le samostojno in brez skrbi opravijo nujna opravila, temveč tudi spletajo nova poznanstva in prijateljstva ter ohranjajo družabne stike s širšo okolico, ki jim je sicer brez avta predaleč in s tem nedosegljiva. V projekt je trenutno aktivno vključenih 17 prostovoljcev – voznikov, ki z izmeničnimi dežurstvi zagotavljajo redno izvajanje storitve od jutra pa vse dokler zadnji potnik ne pride na cilj. V letu 2022 so prostovoljci skupaj opravili 1320 prostovoljnih ur. Ker je projekt Sopotniki, s prekinitvijo osamljenosti in izoliranosti nekaterih starejših, v našo lokalno skupnost prinesel toliko zadovoljstva in pozitivne energije ter obenem okrepil medsebojno sodelovanje, povezovanje in zaupanje med posamezniki in organizacijami, smo se odločili, da ga predlagamo za naziv Prostovoljski projekt zasavske regije 2022.

Urlaub na vasi, Kulturno društvo Podkum (pošljite PROJ4 na 030 400 444)
Glavni namen počitniškega programa je, da otrokom popestri počitnice, jih kaj nauči in prebudi ustvarjalnost. Najpomembnejše je, da preživijo dan in teden brez telefona, računalnika, televizije ali drugih elektronskih naprav. V okviru programa želijo tudi vzgajati, da se naučijo spoštovanja, sodelovanja z drugimi udeleženci, iznajdljivosti in dela v timu. Širše pa je namen medobčinsko povezovanje z vsemi sosednjimi občinami in sklepanje novih prijateljstev. V okviru programa pa se ozavešča tudi o naravi in ekološkemu ravnanju. Program je sestavljen iz raznih delavnic, kulturnih dejavnosti, družabnih, tekmovalnih in športnih iger. Ponuditi želijo zabaven program, poln dogodivščin in nepozabnih trenutkov. V času programa je poskrbljeno za pijačo, kosilo in malico. Organiziran pa je tudi prevoz iz okoliških krajev in občin. Udeleženci prihajajo iz različnih krajev, poleg domačega kraja in občine, tudi še iz občine Trbovlje, Litija in Radeče, nekaj posameznikov pa je še od drugje. Za počitniški program ni postavljene cene, ker želijo, da je dostopen vsem otrokom. Vsi voditelji sodelujejo prostovoljno.