kranj, prometna-nesreča, avtobus Svet24.si

Policija išče voznika avtobusa, ki je v Kranju ...

duša Svet24.si

Pogovori s pokojnimi ne izčrpajo, ampak pomirijo

Screenshot 2024-04-25 at 16.31.28 Necenzurirano

Žakelj obrnil ploščo: zdaj ve, da je na ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Danes

Petek
Pretežno oblačno

3° / 15°

Sobota
Delno oblačno

4° / 18°

Nedelja
Pretežno oblačno

6° / 22°

Ponedeljek
Delno oblačno

7° / 25°

Torek
Pretežno jasno

10° / 25°

Sreda
Ni podatka

10° / 22°

Do cvetoče oaze na balkonu
Visok krvni tlak – tihi ubijalec
Poletno vzdušje
Skupina MOL v uporabo predala največjo tovarno zelenega vodika v regiji
"Svarakasha - Ayurveda Self-Care Wellness"
VOLITVE EU 2024
Do cvetoče oaze na balkonu
Visok krvni tlak – tihi ubijalec
Poletno vzdušje
Skupina MOL v uporabo predala največjo tovarno zelenega vodika v regiji
"Svarakasha - Ayurveda Self-Care Wellness"
VOLITVE EU 2024
Novice
KE/STA

Vlada odločila: s ponedeljkom korenite spremembe!

Vlada odločila: s ponedeljkom korenite spremembe!
koronavirus
Dreamstime

V četrtek je Slovenija prišla v oranžno fazo. Začetek naslednjega tedna bo prinesel izdatno sproščanje ukrepov za zajezitev covida-19.

Vlada je na četrtkovi seji sprejela številne odloke, ki bodo močno vplivali na vsakodnevno življenje v naši državi. Ukrepi se nanašajo na gibanje, gospodarske dejavnosti, šolstvo in šport.

Prehajanje notranje schengenske meje bo od sobote mogoče na vseh mejnih prehodih, kontrolne točke se namreč ukinjajo, je na novinarski konferenci dejal notranji minister Aleš Hojs. Prav tako bo od sobote možen vstop v Slovenijo brez karantene in negativnega testa na koronavirus za cepljene in tiste, ki so covid-19 preboleli.

S ponedeljkom bo začel veljati odlok, s katerim bo odpravljena omejitev gibanja na občine in na statistične regije, mogoče se bo torej prosto gibati po celotni državi. Kot je dodal Hojs, pa ostaja v veljavi omejitev gibanja v nočnih urah, torej med 21. in 6. uro. Dovoljeno je zbiranje do 10 ljudi.

Vrata odpirajo vse trgovine

Sprejeta je bila sprememba odloka o začasni prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom. Od ponedeljka bodo vrata lahko odprle vse trgovine brez omejitev. Hkrati v nobeni dejavnosti ne bo več zahtevan negativni test na novi koronavirus za potrošnike, je povedala državna sekretarka Ajda Cuderman.

V šole vsi osnovnošolci in dijaki zaključnih letnikov

Vlada je na podlagi aktualnih epidemioloških podatkov sklenila, da se s ponedeljkom v šole vračajo vsi osnovnošolci in dijaki zaključnih letnikov srednjih šol. Pouk za vse bo potekal v matičnih učilnicah, je razkril državni sekretar na ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport Damir Orehovec.

Ker so prihodnji teden v vzhodnem delu države počitnice, se bo tako v šolske klopi vrnilo približno 107.000 učencev in 6000 učiteljev iz zahodnega dela Slovenije, 83.000 učencev iz vzhodne države pa se bo v šole vrnilo 22. februarja.

Šport bo spet zaživel

V Sloveniji se povečuje obseg športa, ki je bil za zajezitev epidemije novega koronavirusa dostopen le peščici registriranih in poklicnih športnikov ter individualni rekreaciji. Od ponedeljka bo dovoljena tudi brezkontaktna športna vadba individualno oziroma v skupini do 10 športnikov ob neprekinjenem ohranjanju vsaj dveh metrov medosebne razdalje.

Za športne programe se bodo lahko uporabljali vsi športni objekti in površine za šport v naravi, ki jih določa zakon o športu, to so športni centri, športni objekti, vadbeni prostori in površine za šport v naravi ter šolski športni objekti.

S ponedeljkom bo za uporabo žičniških naprav veljal negativni test, ki ni starejši od sedmih dni, kar velja tudi za delavce na smučiščih, ki so v stiku z uporabniki, je pojasnil minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec. Dodal je, da kdor je prebolel covid-19, šest mesecev ne potrebuje testiranja, upravičen pa bo do zdravniškega potrdila, kar velja tudi za vse druge dejavnosti, kjer je potrebno testiranje. Slednje bo potrebno tudi za vse tiste, ki vodijo športno vadbo.

V naslednjih dneh gre pričakovati še natančnejša priporočila posameznih športnih panožnih zvez za klube in društva pod njihovim okriljem.

Značke: vlada, koronavirus