stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

rudi-mlakar Njena.si

Rudi tudi v zunanjem svetu vse bolj priljubljen

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Danes

14°

Sobota
Delno oblačno

4° / 17°

Nedelja
Delno oblačno

5° / 22°

Ponedeljek
Delno oblačno

6° / 25°

Torek
Pretežno jasno

10° / 25°

Sreda
Rahel dež

10° / 22°

Četrtek
Rahel dež

11° / 19°

Do cvetoče oaze na balkonu
Visok krvni tlak – tihi ubijalec
Nov zobozdravnik junija
Skupina MOL v uporabo predala največjo tovarno zelenega vodika v regiji
"Svarakasha - Ayurveda Self-Care Wellness"
VOLITVE EU 2024
Do cvetoče oaze na balkonu
Visok krvni tlak – tihi ubijalec
Nov zobozdravnik junija
Skupina MOL v uporabo predala največjo tovarno zelenega vodika v regiji
"Svarakasha - Ayurveda Self-Care Wellness"
VOLITVE EU 2024
Novice
K.E./STA

Na vidiku že nova različica virusa, težava tudi lažna potrdila

Na vidiku že nova različica virusa, težava tudi lažna potrdila
Pct potrdilo
Dolenski list

Epidemije covida-19 ni konec, čeprav se nekateri obnašajo, kot da jo je, a virus je še vedno prisoten in je visoko kužen, zlasti v zimskem času, zato se povečuje število okuženih, hospitaliziranih in umrlih, žal pa prepočasi število cepljenih, je povedal direktor NIJZ Milan Krek.

Različica delta še vedno prevladuje, a prihajajo informacije o novi. Kot je na vladni novinarski konferenci pojasnil Krek, naj bi bila nova različica koronavirusa še za 20 odstotkov bolj kužna od sedanje, čeprav se je že ta približala ošpicam. Po njegovih besedah se je treba že začeti pripravljati na nov izziv.

Največ okužb se po podatkih NIJZ trenutno širi v starostnih skupinah od 15 do 24 let in od 35 do 44 let, torej v skupinah dijakov, študentov in delovno aktivne populacije. Čeprav starejši od 55 let predstavljajo manj kot petino okuženih, so prav ti najbolj ogroženi za hujši potek bolezni.

Stopnja precepljenosti celotne populacije z enim odmerkom trenutno znaša 56, z obema 52 odstotkov, samo med polnoletnimi državljani pa je ta z enim odmerkom 66-, z dvema pa 62-odstotna. Med starejšimi od 50 let se je doslej z enim odmerkom cepilo 77, z obema pa 73 odstotkov ljudi. Kot je opomnil Krek, obstajajo tudi mnoge države s precej boljšo precepljenostjo.

Ob tem je dodal, da še vedno najboljši možen ukrep za zaščito pred covidom-19 predstavlja cepljenje, prav tako pa se s krepitvijo klicnih centrov trudijo za iskanje okuženih in njihovih tesnih stikov.

Vse več fiktivnih potrdil o cepljenju

V zadnjih dneh so v jasnot prišli tudi podatki, da je v Centralnem registru cepljenih na stotine, če ne na tisoče fiktivno cepljenih. Ljudje množično uporabljajo lažna digitalna potrdila, dogaja pa se tudi, da zdravniki samoplačniško protizakonito izdajajo potrdila o prebolelem covidu.

Temo o lažnih potrdilih so podkrepila še spoznanja o nepravilnem vnosu podatkov cepljenju v elektronski register cepljenih v ZD Žalec. Dva zaposlena naj bi v omenjenem zdravstvenem domu izdajala lažna cepilna potrdila.

Obema je ZD Žalec izdal sklep o odstranitvi z delovnega mesta, hkrati pa zoper njiju poteka postopek skladno z delovno pravno zakonodajo. Prav tako je bila podana kazensko ovadba na celjsko policijo, o ugotovitvah internega nadzora pa je ZD Žalec obvestil tudi ministrstvo za zdravje in Nacionalni inštitut za javno zdravje, so še zapisali v ZD Žalec.

Medtem pa celjski kriminalisti sektorja v okviru predkazenskega postopka intenzivno preverjajo dejstva in okoliščine v zvezi z obstojem razlogov za sum storitve več kaznivih dejanj s področja gospodarske kriminalitete.