hiša 5 Svet24.si

(Foto) Tako lepe hiše bodo dobili namesto ...

Shonda Rhimes Svet24.si

Shonda Rhimes zaradi groženj prisiljena v selitev

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

klemen jaklic ustavno sodisce Reporter.si

Branilec Janeza Janše: takšne argumente najde ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

vladimir-tintor Njena.si

Zgodil se je preobrat, snema se 4. sezona Botrov

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Danes

12°

Petek
Delno oblačno

2° / 15°

Sobota
Dež

3° / 10°

Nedelja
Oblačno

3° / 13°

Ponedeljek
Delno oblačno

1° / 12°

Torek
Dež

4° / 12°

Sreda
Dež

6° / 12°

Doživite poletje s Kumom in Lisco!
Visok krvni tlak – tihi ubijalec
Poletno vzdušje
Skupina MOL v uporabo predala največjo tovarno zelenega vodika v regiji
Baby Center pridobil pečat Izbrana otroška trgovina leta 2024
Igriva eleganca in malčkom prijazna svečana oblačila
Doživite poletje s Kumom in Lisco!
Visok krvni tlak – tihi ubijalec
Poletno vzdušje
Skupina MOL v uporabo predala največjo tovarno zelenega vodika v regiji
Baby Center pridobil pečat Izbrana otroška trgovina leta 2024
Igriva eleganca in malčkom prijazna svečana oblačila
Novice
Oglasno sporočilo

Generali z rekordom

Generali z rekordom
Philippe Donnet, izvršni direktor Skupine Generali
Generali

Generali je dosegel rekordni rezultat iz poslovanja in potrdil zelo močno kapitalsko pozicijo.

Na srečanju pod vodstvom predsednika Gabriela Galateri di Genola je upravni odbor Assicurazioni Generali potrdil konsolidirane finančne rezultate in osnutek rezultatov obvladujoče družbe za leto 2020. Rezultat iz poslovanja Skupine je že drugo leto zapored najboljši doslej in znaša 5.208 milijonov evrov (5.192 milijona evrov v poslovnem letu 2019). Ocenjen vpliv covida-19 na rezultat iz poslovanja je zmanjšanje za 123 milijonov. Rezultat iz poslovanja na področju Premoženjskih in nezgodnih zavarovanj, področju Upravljanja s premoženjem, tudi zahvaljujoč nedavnim prevzemom, ter področju Holding in drugih poslovnih področjih je več kot nadomestil nižje prispevke na področju Življenjskih zavarovanj. Slednji so bili nižji predvsem zaradi nadaljevanja trenda poviševanja rezervacij iz naslova garancij zavarovalcem v Švici.

Na področju Življenjskih zavarovanj ter Premoženjskih in nezgodnih zavarovanj se je potrdila odlična tehnična donosnost, kar dokazujeta stopnja donosa novih življenjskih zavarovanj, ki dosega 3,94 % (+0,06 procentne točke), in izboljšan kombiniran količnik, ki dosega 89,1 % (-3,5 o.t.). K pomembnemu povečanju rezultata iz poslovanja na področju Upravljanje s premoženjem je prispeval razvoj večkanalne platforme in višje provizije za dosežen donos kot posledica dobrega rezultata na področju naložb.
Obračunane bruto premije Skupine so znašale 70.704 milijonov evrov, kar kaže na rahlo povečanje v primerjavi z letom prej (+0,5 %), zahvaljujoč rasti na področju Življenjskih zavarovanj. Premije na področju Premoženjskih in nezgodnih zavarovanj so ostale stabilne. V skladu s cilji strategije Generali 2021, so socialni in okoljski produkti prispevali 16,9 milijard evrov vseh premij (+11,2 %). Neto prilivi življenjskih zavarovanj so ostali na odlični ravni in so znašali 12,1 milijarde evrov (-10,5 %). Tehnične rezervacije življenjskih zavarovanj so se povečale na 385 milijard evrov (+4,2 %).
Čisti dobiček je znašal 1.744 milijonov evrov (v poslovnem letu 2019 2.670 milijonov). Nanj je vplivalo 332 milijonov evrov iz transakcij upravljanja obveznosti in prispevek k Izrednemu mednarodnemu skladu za covid-19 ter iz prodaj sredstev, pa tudi 287 milijonov evrov slabitev naložb predvsem v prvi polovici leta. Prilagojen čisti dobiček bi v tem primeru znašal 1.926 milijonov evrov (-12,1 %). Če izvzamemo še odhodke covid-19 fonda in transakcije upravljanja obveznosti, pa prilagojeni čisti dobiček znaša 2.076 milijona evrov (-12,7 %).
Skupna sredstva v upravljanju so znašala 664 milijard evrov (+5,4 %).
Donosnost kapitala je znašala 7,7 % (-4,7 o.t.). Skupina je potrdila odlično kapitalsko pozicijo s količnikom kapitalske ustreznosti 228 %. Močno okrevanje v primerjavi s prvimi devetimi meseci 2020 je predvsem odraz pozitivnega učinka širitve internega modela operativnih tveganj, izboljšanja razmer na finančnih trgih in zelo pozitivnega prispevka normaliziranega ustvarjenega kapitala. Slednje velja za celotno leto 2020, ko je bil ustvarjen dodatni kapital v rekordni višini 4 milijarde evrov.

Neto denarni tokovi Holdinga so prav tako dosegli rekordno raven, približno 3,7 milijarde evrov. K temu so prispevale trdna nakazila denarnih sredstev s strani odvisnih družb, uspešno izvajanje pobud za upravljanje s kapitalom, manjša pojavnost obresti stroškov in številni ugodni davčni vplivi.

Rezultat, ki ni neposredno povezan s poslovanjem, je znašal -1.848 milijonov (v poslovnem letu 2019 -1.581 milijonov). Nanj so vplivale slabitve za prodajo razpoložljivih finančnih sredstev kot posledica negativnih vplivov na finančnih trgih, še posebno v prvi polovici leta, ter 93 milijonov evrov slabitve dobrega imena, povezane s področjem življenjskih zavarovanj v Švici. Prav tako so nanj vplivali enkratni ukrepi, kot npr. 100 milijonov evrov, namenjenih Izrednemu mednarodnemu skladu za covid-19, 94 milijonov evrov za stroške transakcij upravljanja obveznosti ter 64 milijonov evrov izrednega obveznega prispevka v zdravstveni sistem v Franciji. Zahvaljujoč strategiji optimizacije dolga, ki se je nadaljevala v letu 2020, je bil obseg odhodkov za obresti finančnih dolgov nižji.
Več: generali.com


- Rezultat iz poslovanja znaša 5,2 milijarde evrov (+ 0,3 %). K doseženemu so pripomogli pozitivni rezultati na področjih Premoženjska in nezgodna zavarovanja, Upravljanje s premoženjem ter Holdinga in drugih poslovnih področij.

- Obračunana bruto premija znaša 70,7 milijarde evrov (+ 0,5 %), ob stabilnih in donosnih premijah na področju Premoženjskih in nezgodnih zavarovanj ter kakovostnih čistih prilivih na področju Življenjskih zavarovanj v višini 12,1 milijarde evrov; kombiniranim količnikom, ki je z 89,1 % (- 3,5 o.t.) najboljši v panogi, in odlično stopnjo donosa novih življenjskih zavarovanj (NBM) (3,94 %).

- Čisti dobiček znaša 1.744 milijonov evrov (- 34,7 %). Nanj so, predvsem v prvi polovici leta 2020, vplivali enkratni dogodki ter slabitve naložb. Brez izdatkov za Izredni mednarodni sklad za COVID-19 in transakcij upravljanja z obveznostmi znaša prilagojeni čisti dobiček 2.076 milijonov evrov (- 12,7 %).

- Odlično kapitalsko pozicijo potrjuje količnik kapitalske ustreznosti, ki znaša 228 %, h kateremu je prispevalo ustvarjanje kapitala v rekordni višini 4 milijarde evrov.

- Predlagana dividenda na delnico znaša 1,47 evra, razdeljena na dve tranši v višini 1,01 in 0,46 evra.

Glavni izvršni direktor Skupine Generali Philippe Donnet je izpostavil: »Danes predstavljamo odlične rezultate, ki smo jih dosegli v okoliščinah brez primere zaradi krize ob pandemiji. Rezultati potrjujejo večjo odpornost v primerjavi z našimi panožnimi konkurenti, tako s tehničnega vidika kot njegove kapitalske pozicije. Že drugo leto zapored smo v Skupini dosegli najboljši rezultat iz poslovanja in zaradi nadaljnje rasti dividende še naprej ustvarjamo vrednost za vse naše deležnike. Vstopili smo v zadnje leto našega strateškega načrta in smo na dobri poti, da dosežemo vse cilje "Generali 2021". Z namenom, da zagotovimo ne le uspeh tega načrta, temveč tudi, da se pripravimo na naš naslednji strateški cikel, smo oblikovali in uvedli novo organizacijsko strukturo. Skupina je pospešila svojo poslovno preobrazbo, da bi zagotovila model distribucije, v katerem se vedno bolj prepletajo fizične in digitalne poti. Zaradi inovativnega duha naših zaposlenih in zastopnikov smo danes našim strankam bližje kot kadarkoli prej. Zelo ponosen sem, da je v ključnem trenutku krize Generali nemudoma ukrepal z Izrednim mednarodnimi skladom in drugimi učinkovitimi pobudami za podporo skupnostim in okolju, v katerem delujemo.«

Značke: generali, rezultati