Mile Ćulibrk Svet24.si

Umrl izbrisani kralj pleskavic, velik prijatelj ...

mir narava Svet24.si

Tedenski horoskop: V tišini lahko prisluhnete ...

Vežnaver Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala ...

ljudmila novak pl Reporter.si

Ljudmila Novak: »Če nekdo stokrat pove, da sem ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Danes

Sreda
Dež

4° / 10°

Četrtek
Dež

3° /

Petek
Delno oblačno

1° / 15°

Sobota
Pretežno oblačno

4° / 18°

Nedelja
Pretežno oblačno

7° / 21°

Ponedeljek
Pretežno jasno

7° / 25°

Do cvetoče oaze na balkonu
Visok krvni tlak – tihi ubijalec
Poletno vzdušje
Skupina MOL v uporabo predala največjo tovarno zelenega vodika v regiji
Baby Center pridobil pečat Izbrana otroška trgovina leta 2024
Igriva eleganca in malčkom prijazna svečana oblačila
Do cvetoče oaze na balkonu
Visok krvni tlak – tihi ubijalec
Poletno vzdušje
Skupina MOL v uporabo predala največjo tovarno zelenega vodika v regiji
Baby Center pridobil pečat Izbrana otroška trgovina leta 2024
Igriva eleganca in malčkom prijazna svečana oblačila
Novice
A.S./svet24

Da odpremo šole v Zasavju povprečje 37!

Da odpremo šole v Zasavju povprečje 37!
Načrt sproščanja ukrepov po regijah
Twitter

Epidemiološka situacija v Sloveniji je po besedah Janše resna in glede na pričakovano povečevanje števila okužb po praznikih potrebujemo čas, da se situacija stabilizira in da krivuljo obrnemo navzdol.

Janša je opozoril, da je pred tem potrebno doseči znižanje ključnih dveh kazalcev na nacionalnem nivoju. Število dnevno okuženih v zadnjem tednu mora pasti pod 1350, število zasedenih postelj s covidnimi bolniki v bolnišnicah pa pod 1200.

Kot je znano, vladni načrt, ki so ga v nekaterih delih prenovili, za sproščanje ukrepov zajema pet faz. V rdeči fazi vrata odprejo vrtci, v šole se vrnejo otroci prve triade (po programu C), izvajajo se nujne laboratorijske vaje za študente, svoja vrata odprejo muzeji, galerije, sprostijo se brezkontaktne športne aktivnosti na prostem, individualna vadba in vadba družin, avtomehanične in podobne servisne dejavnosti. Rdeča faza pomeni tudi zeleno luč za smučarijo, odprejo pa se nekatere dodatne trgovine.

Čeprav načrta zaradi nedoseganja zahtevanih meril na nacionalnem nivoju ni moč uporabljati, sodeč po sredini epidemiološki sliki najbolje kaže Goriški, Gorenjski in Obalno-kraški regiji, je navedel Janša. Če ne bo prišlo do poslabšanja epidemioloških razmer, so te regije tiste, kjer bi 18. januarja lahko sproščali ukrepe.

V oranžni fazi se v šolske klopi vrnejo preostali razredi osnovne šole in zaključni letniki srednje šole po programu C, na fakultetah se izvajajo izpiti in seminarji do 10 ljudi, odprejo se nekatere ostale servisne dejavnosti in trgovine. Omogočeno je zbiranje do 10 ljudi (ob upoštevanju navodil NIJZ), odpravi se prepoved prehoda občinskih meja.

Kdaj določena regija doseže rdečo in kdaj oranžno fazo?

*Števila pomenijo sedemdnevno povprečje okužb.

Osrednjeslovenska (rdeča faza pri 362 okužbah, oranžna pri 268 okužbah), Gorenjska (rdeča faza pri 136 okužbah, oranžna pri 100 okužbah), Goriška (rdeča faza pri okužbah 77, oranžna pri 57 okužbah), Obalno-kraška (rdeča faza pri 76 okužbah, oranžna pri 56 okužbah), Primorsko-notranjska (rdeča faza pri 35 okužbah, oranžna pri 26 okužbah), Jugovzhodna (rdeča faza pri 95 okužbah, oranžna pri 70 okužbah), Posavska (rdeča faza pri 50 okužbah, oranžna pri 37 okužbah), Zasavska (rdeča faza pri 37 okužbah, oranžna pri 28 okužbah), Savinjska (rdeča faza pri 168 okužbah, oranžna pri 125 okužbah),Koroška (rdeča faza pri 46 okužbah, oranžna pri 34 okužbah), Podravska (rdeča faza pri 213 okužbah, oranžna pri 158 okužbah), Pomurska (rdeča faza pri 75 okužbah, oranžna pri 55 okužbah).