vročina, moški, park Svet24.si

Po ohladitvi nas čaka prvi vročinski val

robert tomazin Svet24.si

Janševi politični nastavljenci že izgubljajo ...

piarovci lobisti-2 Necenzurirano

To so zmagovalci Janševega pohoda na medije in ...

hisa frantar ng Reporter.si

Razkošje za elito! To je graščina, ki jo pri ...

dragic doncic Ekipa24.si

Uh, to pa bo spektakel! Gogi in Luka spet skupaj v...

milan-gačanovič---gacho Njena.si

Bo Gacho boter Hajdinemu in Anžetovemu otroku?

cristiano georgina 22 Ekipa24.si

Uh, kako je seksi! Ronaldova zaročenka po smrti ...

Danes

16°

Nedelja
Rain until evening.

9° / 13°

Ponedeljek
Overcast throughout the day.

7° / 14°

Torek
Possible light rain in the morning.

11° / 20°

Sreda
Clear throughout the day.

11° / 24°

Četrtek
Clear throughout the day.

11° / 27°

Petek
Mostly cloudy throughout the day.

14° / 32°

Stoletje v pol ure: Vse najboljše, Rudar!
Stopimo skupaj in pomagajmo Ani
Osvojite svoj hrib in pomagajte otrokom na poletne počitnice
Potrebujete pomoč pri nakupu šolskih potrebščin?
Odprt razpis za pomoč študentom v stiski
Trboveljčanka prejemnica nagrade za mlade vizualne umetnike
Stoletje v pol ure: Vse najboljše, Rudar!
Stopimo skupaj in pomagajmo Ani
Osvojite svoj hrib in pomagajte otrokom na poletne počitnice
Potrebujete pomoč pri nakupu šolskih potrebščin?
Odprt razpis za pomoč študentom v stiski
Trboveljčanka prejemnica nagrade za mlade vizualne umetnike
Novice
Vid Šteh

Zasavci enotni: "Dovolj nam je svinjarije!"

Zasavci enotni: "Dovolj nam je svinjarije!"
Poslanec Primož Siter je že zastavil vprašanje ministru za okolje, Simonu Zajcu.
Vir: Vid Šteh

Skupina zaskrbljenih Zasavčanov se je zbrala na srečanju, kjer je tekla beseda o aktualni problematiki odlaganja pepela na trboveljski deponiji.

Kot smo že poročali, je pred dnevi v javnosti izbruhnila novica o tem, da na območje Lakonce, odlagališča premoga nekdanje trboveljske termoelektrarne, dovažajo pepel iz ljubljanske toplarne. Čeprav so na Energetiki Ljubljana zagotovili, da gre za nenavarne odpadke, so v javnosti mnenja o tem izredno deljena. Zaradi tega se je skupina zaskrbljenih zasavčanov in občinskih svetnikov zbrala na srečanju, kjer je tekla beseda o obravnavani temi in o nadaljnih ukrepih, ki bi zagotovili odgovore na mnoga pereča vprašanja.

Na srečanju, ki ga je vodil poslanec Levice Primož Siter, so se zbrali tudi nekateri trboveljski občinski svetniki in predstavniki strank SDS, DESUS in liste DNK. V uvodnem nagovoru je Siter med drugim poudaril, da je Simonu Zajcu, ministru za okolje in prostor že zastavil poslansko vprašanje o tem, na kakšen način je bila sprejeta odločitev o odlaganju odpadkov na deponiji in zakaj je bila ta širši javnosti zamolčana. Poleg tega je še izpostavil vprašanje o prihodnjem odlaganju odpadkov v Trbovljah in in če se bo nad tem izvrševal tudi ustrezni nadzor. Po poslančevih besedah ima ministrstvo za okolje mesec dni časa za odgovor. 

V nadaljevanju srečanje je vsak od udeležencev izrazil svoje mnenje o obravnavani problematiki. Alenka Forte iz SDS je bila zelo ostra in izrazila dvome do uradnih pojasnil s strani Energetike Ljubljana: "Treba se je pozanimati o tem, kaj točno se odvaža na deponijo in kakšen vpliv imajo ti odpadki na okolje in zdravje ljudi, ne pa da nas ima države za neumne in to počne brez naše vednosti. Stvar je zrela za kazensko ovadbo."Laura Gusar iz Hrastnika je bila prav tako mnenja, da država podcenjuje Zasavje in da ta računa na njegovo pasivnost. "Računa se na to, da smo Zasavci zaspani in apatični in da zato lahko z nami počne, kar želi." Vsi prisotni so si bili enotni v mnenju, da odlaganje odpadkov na trboveljsko deponijo sicer poteka že dlje časa mimo oči javnosti in da je treba neodgovorno ravnanje države ostro sankcionirati.

Nekaj kritičnih besed je padlo tudi na račun trboveljske županje Jasne Gabrič in njene skupine občinskih svetnikov, ki na srečanju sicer ni bila prisotna. Nekateri so bili mnenja, da je Gabričeva bila s problematiko že zdavnaj seznanjena, vendar ni ustrezno ukrepala, druge pa je zmotilo, zakaj se kot županja Trbovelj ni odzvala povabilu na srečanje oz. zakaj ni v svoje imenu poslala koga iz svoje skupine svetnikov. 

Po končanem srečanju so udeleženci sklenili, da se bodo srečali tudi na naslednjih sestankih in skupaj poiskali ustrezne ukrepe, Siter pa bo na poslanski seji v mesecu septembru s problematiko seznanil tudi poslance v državnem zboru.