Mint Butterfield Svet24.si

Izginila hčerka ameriškega milijarderja, ...

duša Svet24.si

Pogovori s pokojnimi ne izčrpajo, ampak pomirijo

Screenshot 2024-04-25 at 16.31.28 Necenzurirano

Žakelj obrnil ploščo: zdaj ve, da je na ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

poroka rudi marjetka Njena.si

Marjetko in Rudija razdvojili, a sta našla pot ...

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Danes

Sobota
Delno oblačno

3° / 18°

Nedelja
Pretežno oblačno

5° / 22°

Ponedeljek
Delno oblačno

6° / 25°

Torek
Pretežno jasno

9° / 25°

Sreda
Rahel dež

10° / 22°

Četrtek
Delno oblačno

10° / 20°

Do cvetoče oaze na balkonu
Visok krvni tlak – tihi ubijalec
Poletno vzdušje
Skupina MOL v uporabo predala največjo tovarno zelenega vodika v regiji
"Svarakasha - Ayurveda Self-Care Wellness"
VOLITVE EU 2024
Do cvetoče oaze na balkonu
Visok krvni tlak – tihi ubijalec
Poletno vzdušje
Skupina MOL v uporabo predala največjo tovarno zelenega vodika v regiji
"Svarakasha - Ayurveda Self-Care Wellness"
VOLITVE EU 2024
Novice
K.E., STA

Srečanje županj na Divači

Srečanje županj na Divači
foto: Mitja Ličar
Mitja Ličar

V Divači so se danes v sproščenem vzdušje že tradicionalno zbrale slovenske županje ter izmenjale svoje poglede in izkušnje.

Beseda je tekla tudi o jesenskih lokalnih volitvah. Kot je ocenila gostiteljica, divaška županja Alenka Štrucl Dovgan, je pomembnejša neposredna kampanja med ljudmi.

Županje se dobivajo na vsaka dva meseca, srečanja pa so zelo dobrodošla, saj si izmenjajo izkušnje, spoznajo pa tudi, da imajo v vseh občinah podobne težave in se pogovarjajo o tem, kako jih reševati, je ob robu tokratnega srečanja za povedala Štrucl Dovganova.

Današnje srečanje, v okviru katerega so si županje med drugim ogledale Muzej slovenskih filmskih igralcev in Škocjanske jame, bo potekal v bolj sproščenem vzdušju, je še pojasnila županja Divače.

Kljub temu so se županje dotaknile tudi aktualnih tem. Tako je bilo slišati, da bo marsikatera predvolilne plakate pred bližnjimi lokalnimi volitvami uporabila le v omejenem obsegu ter da je pomembnejša neposredna kampanja med ljudmi.

Županja Trbovelj Jasna Gabrič je ocenila, da se bo kampanja zaradi obeležitve prvega novembra dejansko verjetno začela malo pozneje kot ponavadi. "Mi bomo šli v kampanjo tako kot pred štirimi leti, sicer manj agresivno, ker zdaj nastopam s funkcije županje. Vseeno pa mislim in upam, da bodo ljudje sodili vse tiste, ki bomo nastopili na volitvah, po tem, kar smo naredili - ne toliko po besedah, ampak po rezultatih dela," je pojasnila.

Gabričevi moški kolegi pravijo, da ji je v politiki kot ženski lažje: "Jaz jim odgovarjam, da ni res, sploh če si še mlada ženska." Kot je dodala, je še vedno prisoten nek podcenjujoč odnos in neki stereotipi do žensk, kljub temu pa Gabričeva verjame, da ko enkrat nastopiš z argumenti in rezultati, ti prevladajo nad stereotipi.

Trboveljska županja se je sicer nedavno kot edina županja iz jugovzhodne Evrope uvrstila v ožji izbor 27 županj iz vseh celin, ki se bodo potegovale za nagrado World Mayor Prize. Nagrada bo letos po odločitvi organizatorjev namreč šla v roke ženski.