Mint Butterfield Svet24.si

Izginila hčerka ameriškega milijarderja, ...

duša Svet24.si

Pogovori s pokojnimi ne izčrpajo, ampak pomirijo

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

poroka rudi marjetka Njena.si

Marjetko in Rudija razdvojili, a sta našla pot ...

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Danes

Petek
Pretežno oblačno

3° / 15°

Sobota
Delno oblačno

3° / 17°

Nedelja
Pretežno oblačno

5° / 23°

Ponedeljek
Pretežno jasno

7° / 25°

Torek
Pretežno jasno

10° / 25°

Sreda
Pretežno oblačno

10° / 22°

Do cvetoče oaze na balkonu
Visok krvni tlak – tihi ubijalec
Poletno vzdušje
Skupina MOL v uporabo predala največjo tovarno zelenega vodika v regiji
"Svarakasha - Ayurveda Self-Care Wellness"
VOLITVE EU 2024
Do cvetoče oaze na balkonu
Visok krvni tlak – tihi ubijalec
Poletno vzdušje
Skupina MOL v uporabo predala največjo tovarno zelenega vodika v regiji
"Svarakasha - Ayurveda Self-Care Wellness"
VOLITVE EU 2024
Novice
K.E./STA

Tet iz likvidacije z novim imenom na novo pot

Tet iz likvidacije z novim imenom na novo pot

Termoelektrarna Trbovlje (Tet), hčerinska družba HSE, ki je leta 2014 pristala v likvidaciji, z novim letom začenja novo pot. S 1. januarjem 2018 bo namreč z novim imenom, HSE - Energetska družba Trbovlje, in z novim vodstvom, vodil jo bo Ervin Renko, znova poslovala kot normalna gospodarska družba. Tako se v Trbovljah ohranja energetska lokacija.

"HSE kot največji proizvajalec električne energije v Sloveniji s preimenovanjem družbe jasno sporoča, da v okviru skupine HSE lokacija ostaja kot priložnost za nove in ekonomsko upravičljive projekte," so danes sporočili iz Holdinga Slovenske elektrarne (HSE).

HSE - Energetska družba Trbovlje bo skladno s sprejetim poslovnim načrtom skupine HSE za obdobje 2018-2020 nadaljevala z izvajanjem storitev skladiščenja naftnih derivatov v okviru obveznih državnih rezerv in sistemskih storitev v elektroenergetskem sistemu za leto 2018.

"Na energetski lokaciji bosta ohranjeni proizvodni enoti na tekoče gorivo, celotno lokacijo pa želi HSE ne le ohraniti, temveč tudi razvijati," so poudarili.

Predvidena je demontaža in razgradnja tehnoloških sklopov opreme zaustavljenega 125-megavatnega bloka ter vzdrževanje preostalih objektov in naprav. Nadaljevalo se bo tudi dezinvestiranje s prodajo poslovno nepotrebnega premoženja in izvajanje ukrepov na zaprtem in rekultiviranem odlagališču pepela Prapretno.

HSE bo skupaj z novim vodstvom trboveljske družbe v prihodnje intenzivno iskal nove razvojne možnosti in pri tem gradil na dialogu z lokalno skupnostjo.

"Prepričan sem, da je lokacija trboveljske termoelektrarne priložnost za nove energetske projekte, med njimi tudi za inovativne, ki jih v energetiko prinašajo sodobne tehnologije. Tako bo ta lokacija tudi v prihodnje ohranila energetski pomen," je ob tem poudaril generalni direktor HSE Matjaž Marovt.

Na lokaciji trboveljske termoelektrarne za izvajanje predvidenih aktivnosti ostaja 18 redno zaposlenih delavcev, potem ko je Tet ob odločitvi za redno likvidacijo zaposloval približno 160 ljudi.

"Ena od prioritet ob hkratnem iskanju novih dejavnosti v širšem pomenu energetike bo tudi socialna varnost zaposlenih," je napovedal Renko.

HSE je sicer Tet pred odločitvijo o likvidaciji skušal prodati. Jeseni 2014 so se končala pogajanja o prodaji družbi Edelweiss Investment, ki je v lasti Rusa Olega Burlakova. Pogovori o prodaji so potekali dve leti, potencialni kupec je opravil dva skrbna pregleda. HSE je nato odstopil od pogajanj, ko je ruska družba ob usklajevanju pogodbe prišla z novimi zahtevami.

Burlakov je namreč želel, da HSE prevzame breme okoljskih tožb iz leta 1997, ko so zasavski kmetje zaradi onesnaževanja tožili Tovarno kemičnih izdelkov Hrastnik, Steklarno Hrastnik, Tet in trboveljsko cementarno.

HSE je zmotilo tudi, da ni bil razkrit dokončen lastnik družbe, s katero so se pogajali. Po podatkih, s katerimi so razpolagali, je kazalo, da je to Burlakov, a vendar so bili ti podatki v neprimerni, v nasprotju z zakonodajo pripravljeni obliki. Poleg tega niso vedeli, kakšna ima zagotovila za potencialno škodo, ki bi utegnila nastati na deponiji Praprotno.