stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

Danes

14°

Sobota
Delno oblačno

3° / 17°

Nedelja
Pretežno oblačno

5° / 22°

Ponedeljek
Delno oblačno

7° / 25°

Torek
Pretežno jasno

9° / 25°

Sreda
Rahel dež

11° / 22°

Četrtek
Rahel dež

11° / 19°

Do cvetoče oaze na balkonu
Visok krvni tlak – tihi ubijalec
Nov zobozdravnik junija
Skupina MOL v uporabo predala največjo tovarno zelenega vodika v regiji
"Svarakasha - Ayurveda Self-Care Wellness"
VOLITVE EU 2024
Do cvetoče oaze na balkonu
Visok krvni tlak – tihi ubijalec
Nov zobozdravnik junija
Skupina MOL v uporabo predala največjo tovarno zelenega vodika v regiji
"Svarakasha - Ayurveda Self-Care Wellness"
VOLITVE EU 2024
Novice
KE

"Rešujejo nas!"

"Rešujejo nas!"

Menažka, razdeljevalnica hrane trboveljskega Rdečega križa, vsako jutro občanom, ki težko preživijo s svojimi prihodki, ponudi hrano iz okoliških trgovin.

Menažka, nova razdeljevalnica hrane trboveljskega Rdečega križa, je svoja vrata prvič odprla februarja letos. V občinskem prostoru je Rdeči križ Trbovlje s pomočjo donatorjev in prostovoljcev uredil ličen prostor, kamor pride po pomoč dnevno do 40 občanov; tistih, ki s svojimi prihodki težko preživijo skozi mesec.

V Menažki jim že zjutraj ponudijo hrano, ki je ostala v trboveljskih trgovinah Tuš, Spar in Mercator, in je seveda še uporabna. Hrano prejšnji večer prostovoljci prevzamejo v trgovinah, jo prinesejo v Menažko, ustrezno shranijo, potem pa zjutraj ponudijo uporabnikom.

O "postavitvi" Menažke smo sicer že poročali, tokrat pa smo se sprehodili med uporabniki. Bila je sreda zjutraj, okoli sedmih, pa je bilo na parkirišču že približno petnajst občanov, čeprav začnejo hrano razdeljevati kakšne pol ure pozneje. Tokrat je za someščane poskrbela nasmejana prostovoljka Silvana, ki poleg še dveh prostovoljk, Romane in Nataše, skrbi, da ljudje zjutraj dobijo hrano. Silvana pravi, da je prostovoljka že 6 let, da je blizu doma, zjutraj pospremi otroke v vrtec, potem pa pride razdeliti hrano. Delo ji je všeč, to rada počne.

"Vse punce, ki delajo tukaj, so super punce. So prijazne, dobre volje, lepo poskrbijo za nas," so povedali tisti, ki so čakali, da Menažka odpre vrata.

V Menažko stopi vsak posebej, s tem je zagotovljena zasebnost, a pred Menažko uporabniki prej veselo poklepetajo, izmenjajo izkušnje, kaj pohvalijo, tudi potarnajo, skratka se družijo. Druženje je zagotovo tudi izjemno pomembno, da človek ohranja stike, je socialno vključen.

Če Menažke v Trbovljah ne bi bilo, bi bilo težko, pravi ena od uporabnic: "Rešujejo nas!" Pove, da ima 375 evrov pokojnine po 29 letih delovne dobe. Če bi imela višjo pokojnino, vsaj 500 evrov, ji ne bi bilo treba hoditi po hrano, pravi in doda: "Sramota za državo!"

Prav vsi, s katerimi smo poklepetali, so se zahvaljevali vsem, ki pomagajo, da Menažka v Trbovljah je. Kaj so nam še povedali, pa lahko slišite spodaj.

Izjava uporabnika

Izjava uporabnika 3

Izjava uporabnika 2

Izjava uporabnika 1