opozicija, novinarska konferenca, kul, matej vatovec, tina heferle Svet24.si

Opozicija: Počivalškovi poslanci so si o spornem...

rado mulej Svet24.si

Rado Mulej je pri rosnih 44 letih postal dedek!

razprodaja zemlje1 Svet24.si

Bodo Arabci res kupili Gorjance? Ali v Pomurju ...

robert polnar pl3 Reporter.si

Robert Polnar je morda zakuhal referendum: kako je...

janez-janša Necenzurirano

20.000 evrov za spominsko značko za Janšo

karlo-maximillian-vuković Njena.si

Karlo nagrade ni zadržal zase?

gloria kotnik Ekipa24.si

SLOVENSKA OLIMPIJKA z zapisom, ki odmeva! Njene ...

Danes

Četrtek
Mostly cloudy throughout the day.

-4° /

Petek
Partly cloudy throughout the day.

-3° /

Sobota
Mostly cloudy throughout the day.

-3° /

Nedelja
Clear throughout the day.

-3° / 10°

Ponedeljek
Mostly cloudy throughout the day.

-5° /

Torek
Mostly cloudy throughout the day.

-3° /

Skupina Generali nagrajena za svojo zavezo k doseganju ciljev trajnostnega razvoja
Vse več povpraševanj po stanovanjih v Zasavju
OIC Nasipi za boljši jutri
Thermana park so zaprli
Mladinsko usposabljanje v Estoniji
»Na vroči strani Alp« - gostujoča razstava Umanotere v Generali galeriji
Skupina Generali nagrajena za svojo zavezo k doseganju ciljev trajnostnega razvoja
Vse več povpraševanj po stanovanjih v Zasavju
OIC Nasipi za boljši jutri
Thermana park so zaprli
Mladinsko usposabljanje v Estoniji
»Na vroči strani Alp« - gostujoča razstava Umanotere v Generali galeriji
Novice
KE

Zdravniki ga niso upali operirati, zdaj je gluh, skoraj slep

Zdravniki ga niso upali operirati, zdaj je gluh, skoraj slep

25-letni Žiga je zbolel za hudo boleznijo, v možganih so mu zrasli veliki tumorji, zato je oglušel. Zdravniki v Nemčiji mu pomagajo, rehabilitacija pa bo draga.

Žiga Fele je 25-letni Hrastničan, ki je zbolel za hudo boleznijo nevrofibromatozo tipa 2. Za bolezen je značilna rast tumorjev v glavi, njihova rast pa lahko povzroči številne težave. Žiga je tako oglušel, na eno oko ne vidi, težave ima pri gibanju. 


Renata Leskovšek, teta mladega Hrastničana, nam je povedala, kako se je vse skupaj začelo: »Žiga je svoje otroštvo preživljal kot vsi ostali otroci, ni bil bolan. Začelo se je v zadnjem razredu 9-letke, ko so nam v šoli na sistematskem povedali, da Žiga slabo sliši /… / v prvem letniku gimnazije je postal hripav, hripavost je trajala kakšne tri mesece. Zdravniki so ga poslali na pregled na magnetno resonanco. Tam so ugotovili da ima redko bolezen nevrofibromatozo tipa 2, ki je posledica mutacije gena."


Žigi so začeli rasti tumorji, izgubil je sluh, na eno oko ne vidi, vid mu je začelo jemati tudi na drugem očesu. Hodil je na preglede k zdravnikom v Sloveniji,  pošiljali so ga na magnetno resonanco, ob tem pa ugotavljali, da se tumorji večajo. Operirati ga niso upali, so pa ga med drugim poslali na kemoterapijo. A tumorji so vseeno rasli. 


Bolezen je napredovala, družina ni videla drugega izhoda, kot da po desetih letih neuspešnega zdravljenja v Sloveniji zaprosi za drugo zdravniško mnenje. Strokovnjaki v Tubingenu v Nemčiji so pregledali izvide, ugotovili pa, pravi Renata, »da sta njuno potrebni dve operaciji, drugače bo Žiga umrl, ker so bili tumorji res veliki."


Žiga je ob spremstvu mame odšel v Tubingen, tam so ga dvakrat operirali, in to uspešno. Dva »gigantska« tumorja, kot se je izrazil zdravnik v Nemčiji, so odstranili. Prav danes se Žiga po treh tednih v Nemčiji vrača v Slovenijo, in sicer v bolnišnico v Ljubljani, saj morajo zdravniki nekaj časa še spremljati njegovo stanje. Potem bo odšel v Sočo, na rehabilitacijo. Ta pa bo dolgotrajna, pravijo nemški zdravniki, ki so ugotovili, da ima Žiga v možganih še en zelo velik tumor, ki ga bo čez približno 3 mesece nujno odstraniti, saj prav tako ogroža njegovo življenje. 


Žigi zdravljenje plača zdravstvena zavarovalnica. A ker je popolnoma odvisen od mame (sporazumeva se le z mamo, ta mu pomaga tudi pri gibanju,…), so tudi zdravniki predlagali, da ga mama spremlja v Nemčiji. A njenega bivanja, ki stane približno 90 evrov na dan, zavarovalnica ne plača. Tudi ne uradnega prevajalca, za katerega bi morali odšteti 70 evrov na uro, temu pa dodati še stroške prihoda v bolnišnico. 


Prav tu so družini že priskočili na pomoč posamezniki iz Hrastnika. Jani Medvešek, direktor Mladinskega centra Hrastnik (MCH) pravi: »Smo se povezali prek prijateljev in znancev s slovensko skupnostjo v Tubingenu, tako da je Irma Kern iz univerze, ki je profesorica slovenščine na univerzi v Tubingenu, priskočila na pomoč in bila večkrat v bolnišnici, da je pomagala pri prevodu."


A ni ostalo le pri pomoči s prevodom. MCH se je skupaj z drugimi prostovoljci odločil, da skušajo zbrati čim več denarja, da bo Žiga lahko skupaj z mamo odšel na še eno operacijo in da mu bodo lahko omogočili rehabilitacijo, ki bo nujno potrebna. Mama je do zdaj finančno zmogla pokriti stroške s pomočjo družine, med drugim so tudi že najeli kredit, a prišli so to točke, ko ne zmorejo več sami. 


Hrastnik je torej stopil skupaj, 18. novembra bodo v športni dvorani v Hrastniku pripravili dobrodelni koncert, ves denar od vstopnine (10 evrov), bodo namenili Žigi. Dan pozneje bo lutkovno predstavo Rdeča kapica pripravilo marionetno gledališče Jurček, in sicer ob 10. uri v prostorih muzeja; prav tako v soboto, 19. novembra, pa bo dobrodelno gledališko predstavo z naslovom Nepričakovan obisk pripravila še Gledališka skupina Dol.  Predstava bo ob 18. uri bo v kinodvorani na Dolu.

Za vse tiste, ki bi Žigi radi pomagali, pa na prireditvi ne bodo mogli priti, pa so odprli dva računa, in sicer: 

pri Društvu prijateljev mladine Trbovlje TRR: SI56 02330-0090653290; namen: donacija Žiga Fele, sklic: SI00 14-2016 
in hrastniškem Rdečem križu TRR: SI56 6100 0000 5461 447, namen nakazila: Žiga sklic: SI00 2016.


Lahko pa pošljete tudi SMS s ključno besedo SOLIDAREN (darujete 1 evro) ali SOLIDAREN5 na številko 1919.

(na zgornji fotografiji je Žiga, na spodnji Jani Medvešek in Renata Leskovšek)