stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

anamarija lampic nico gross af Ekipa24.si

Slovenska zvezdnica z ostro kritiko smučarske ...

masterchef, 10 Njena.si

Teden dni premora za MasterChef Slovenija

parfumi Ekipa24.si

Kamera ujela znanega in uglednega slovenskega ...

Danes

13°

Sobota
Delno oblačno

3° / 17°

Nedelja
Pretežno oblačno

5° / 23°

Ponedeljek
Delno oblačno

7° / 25°

Torek
Pretežno jasno

9° / 25°

Sreda
Pretežno oblačno

10° / 22°

Četrtek
Rahel dež

11° / 19°

Do cvetoče oaze na balkonu
Visok krvni tlak – tihi ubijalec
Nov zobozdravnik junija
Skupina MOL v uporabo predala največjo tovarno zelenega vodika v regiji
"Svarakasha - Ayurveda Self-Care Wellness"
VOLITVE EU 2024
Do cvetoče oaze na balkonu
Visok krvni tlak – tihi ubijalec
Nov zobozdravnik junija
Skupina MOL v uporabo predala največjo tovarno zelenega vodika v regiji
"Svarakasha - Ayurveda Self-Care Wellness"
VOLITVE EU 2024
Novice
KE

Kmetom odškodnine v višini od 20 do 100 tisoč evrov

Kmetom odškodnine v višini od 20 do 100 tisoč evrov
dimnik TET
Svet 24

HSE (lastnik TET), Steklarna Hrastnik in TKI bodo 26 zasavskim kmetom zaradi onesnaževanja plačale 2 milijona evrov odškodnine.

26 zasavskih kmetov se je leta 1995 odločilo za tožbo proti tovarnam – največjim onesnaževalcem Zasavja, in sicer zaradi škode na kmetijskih zemljiščih. Zdaj je sodišče odločilo: za obdobje od leta 1991 do 2002 morajo Holding Slovenske elektrarne kot lastnik Termoelektrarne Trbovlje, Steklarna Hrastnik in hrastniška Tovarna kemičnih izdelkov kmetom plačati dva milijona evrov odškodnine. HSE 1,2 milijona evrov, 770 tisočakov Steklarna Hrastnik, 30 tisoč evrov pa TKI. Lafarge pa naj bi že pred pravnomočnostjo sodbe kmetom plačal 270.000 evrov.


Eden od kmetov, ki so šli v tožbo, je tudi Uroš Macerl. Takole komentira odločitev sodišča: »Smo veseli, da smo po več kot 20-ih letih dosegli to zmago na sodišču, v katero smo verjeli že prej, vedeli smo, da jo moramo na nek način dobiti. Je pa bilo seveda zelo težko vsa ta leta boriti se proti izredno močnim odvetniškim družbam teh tovarn, ki so se na nek način veselo igrale s tem, da so zavlačevale in na hrbte kmetov dale vse stroške dokazovanja.«


Višina odškodnin, ki pripadajo posameznim kmetijam je različna, odvisna je predvsem od lege in velikosti kmetije, gibljejo se od približno 20.000 do več kot 100.000 evrov. Kaj nam je še povedal Uroš Macerl, preverite v spodnjih posnetkih.


Poklicali pa smo tudi Branka Majesa, direktorja hrastniške Tovarne kemičnih izdelkov. Kot pravi, so odškodnino plačali, ker so stroški pravdanja že zdaj presegli stroške odškodnine in bi, če bi se stvar še vlekla, še narasli.

Tudi v Steklarni Hrastnik so želeli, da se zgodba čimprej konča in pristali na plačilo višjega deleža, kot je je bil ocenjen povprečni krivdni delež s strani sodnih izvedencev med postopkom. Sodni izvedenci so namreč izdelali več strokovnih mnenj in si teren večkrat ogledali. Krivdni delež Steklarne Hrastnik so ocenili na med 2,6 do 33 %, torej v povprečju do 10 %. Vendar pa se je sodišče odločilo za solidarno odgovornost, saj naj ne bi moglo določiti deleža odgovornosti, ne glede na mnenja sodnih izvedencev. Tako je obstajala visoka stopnja možnosti, da bi morala dosojeno odškodnino skupaj z obrestmi v višini 2,7 milijona evrov v celoti poravnati Steklarna Hrastnik. Zato so se odločili, da torej pristanejo na plačilo višjega deleža, kot je bil ocenjen povprečni krivdni delež.


Ob tem pa so v Steklarni razočarani tudi nad odnosom kmetov - tožnikov do podjetja. Tožniki so namreč z Lafarge Cementom po izdaji prvostopenjske sodbe in pred odločitvijo Višjega sodišča v Ljubljani o pritožbah, sklenil sodno poravnavo. Preostala tri tožena podjetja, torej tudi Steklarna, pa o dogovorih niso bila obveščena in niso bila povabljena k sodni poravnavi. Čeprav je Steklarna Hrastnik med postopkom soglašala s postopkom mediacije, tožnikom tudi ponudila oziroma predlagala poravnavo, ti predloga niso sprejeli, prav tako tudi niso soglašali s postopkom mediacije. V Steklarni dodajo: »Torej so tožniki za Lafarge Cement uporabili povsem druga merila«.

Uroš Macerl 1. del

Uroš Macerl, 2.del

Uroš Macerl, 3. del

Uroš Macerl, 4. del