stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

anamarija lampic nico gross af Ekipa24.si

Slovenska zvezdnica z ostro kritiko smučarske ...

masterchef, 10 Njena.si

Teden dni premora za MasterChef Slovenija

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

Danes

Nedelja
Pretežno oblačno

6° / 22°

Ponedeljek
Delno oblačno

6° / 25°

Torek
Pretežno jasno

10° / 25°

Sreda
Rahel dež

11° / 22°

Četrtek
Rahel dež

10° / 18°

Petek
Rahel dež

9° / 20°

Do cvetoče oaze na balkonu
Visok krvni tlak – tihi ubijalec
Nov zobozdravnik junija
Skupina MOL v uporabo predala največjo tovarno zelenega vodika v regiji
"Svarakasha - Ayurveda Self-Care Wellness"
VOLITVE EU 2024
Do cvetoče oaze na balkonu
Visok krvni tlak – tihi ubijalec
Nov zobozdravnik junija
Skupina MOL v uporabo predala največjo tovarno zelenega vodika v regiji
"Svarakasha - Ayurveda Self-Care Wellness"
VOLITVE EU 2024
Novice
KE

Vrtec dve leti brez javnih del

Vrtec dve leti brez javnih del
RADIO KUM

Zavod za zaposlovanje Območna služba Trbovlje izvedel nadzor nad izvajanjem javnih del v Vrtcu Trbovlje.

V Vrtcu Trbovlje dve leti ne bodo smeli izvajati programa javnih del. Prav tako se dve leti ne smejo prijaviti na razpise Zavoda za zaposlovanja s področja Aktivne politike zaposlovanja.

Trboveljska služba zavoda za zaposlovanje je namreč na podlagi zdravniške napotnice opravila nadzor izvajanja javnih del v vrtcu. Na napotnici so bila namreč navedena tudi nekatera dela, ki jih vključeni v javna dela ne smejo opravljati, saj niso zapisana v t.i. Katalogu programov javnih del.

Šlo je za program javnih del, ki je opredeljen kot »informiranje«, tisti, ki so vključeni v ta program, pa lahko skladno s katalogom opravljajo le naslednja dela: informirajo in evidentirajo obiskovalce vrtca, izvajajo nadzor nad objekti in okolico, ter varujejo in spremljajo otroke v prometu. Ne smejo pa, kot se je zgodilo v vrtcu, opravljati vzdrževalnih del, kositi trave, odstranjevati snega, poskrbeti za prevoz hrane.

Direktorica Zavoda za zaposlovanje OS Trbovlje, Lijana Vidic Ristič, nam je potrdila, da so opravili nadzor v vrtcu, opravili pa tudi pogovor z brezposelno osebo, ki je bila vključena v omenjen program javnih del v vrtcu lani in v letošnjem letu. Zaključek nadzora je bil, da je vrtec kršil pogodbo, torej vrtec javnih del zdaj ne more izvajati.

Ravnateljica Vrtca, Gordana Vranešič, je na vprašanje, ali je vedela, da delajo narobe oz. da gre za kršitev, povedala, da je vedela, da ne delajo popolnoma v skladu s programom, a dodala, da je vrtec pred leti zavodu oz. zaposleni na zavodu izpostavil, da javne delavce potrebujejo tudi za nekatera druga dela, ki niso navedena v katalogu.

In takrat, nam je povedala Vranešičeva, je dobila ustno odobritev: »Če jaz odobritve s strani zavoda ne bi dobila mnogo let nazaj, tega ne bi upala storiti.« Vranešičeva je še dodala, da so tudi vsem , ki so prihajali na razgovore za vključitev v javna dela, povedali, da delo informatorja pri njih ni standarno, pač pa, da informator včasih tudi pokosi travo, privije kakšen vijak…

In ker prepoved izvajanja javnih del za vrtec velja za v celoti (ne le za program informator), zdaj torej javnih delavcev v Vrtcu Trbovlje ni. Vranešičeva pravi, da bo delo seveda potekalo nemoteno, a dodatnih rok, ki bi potolažile malčke, zdaj ne bo; prav tako tudi ne bo dodatnega človeka (poleg vzgojiteljice in pomočnice), ki bi ob sprehodu skrbel za varnost otrok.

Vidic Rističeva pravi, da se zaveda, da je situacija neprijetna, da jim je žal, da je do tega prišlo, saj je sploh v Trbovljah zelo težko dobiti zaposlitev in so javna dela oblika zaposlitve, ki si jo brezposelni zelo želijo. Zato apelira na vse izvajalce javnih del, da se držijo pogodb, in dodaja: »Če bo zavod dobil informacijo, da se to še kje drugje dogaja, bomo morali iti v nadzor.«